
Interreg Central Europe
Projekt Nr CE0200822
Kierownik Projektu: prof. UEK. dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik
Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Katedra Opakowalnictwa i Procesów Logistycznych
Czas trwania: 01.06.2024 – 30.11.2026
Budżet: €1.905.414,45
Budżet UEK: €194.202,17
Całkowity budżet projektu to około 2 miliony EUR. Projekt jest współfinansowany przez unijny program Interreg Central Europe, a jego celem jest wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw wchodzących w skład sektora rolno – spożywczego w procesie transformacji i stworzenia nowych rozwiązań w zakresie opakowań. Prace w ramach projektu będą trwać do końca listopada 2026 r.
Partnerzy projektu zamierzają stworzyć i rozwinąć narzędzie do zapewnienia zaawansowanych usług transferu technologii i doradztwa biznesowego w celu wsparcia transformacji przemysłu spożywczego w Europie Środkowej w kierunku przyjaznych dla środowiska opakowań, które są technicznie wykonalne i opłacalne ekonomicznie dla MŚP.
Nowe podejście do usług transferu technologii (TTS) pomoże przedsiębiorstwom z sektora MŚP branży rolno-spożywczej skutecznie wybierać najbardziej odpowiednie rozwiązania w zakresie opakowań, a także przeprowadzać autodiagnostykę ryzyka innowacji w perspektywie rekonfiguracji opakowań. Opisane działania zostały zaplanowane jako transfer technologii, który ma charakter ponadnarodowy, zintegrowany i odznacza się multidyscyplinarnym podejściem do wiedzy. Działania będą wdrażane w oparciu o uzasadnienie biznesowe, gdzie każdy etap podejmowania decyzji (techniczny, prawny, ekonomiczny, środowiskowy i społeczny) będzie połączony z oceną ryzyka potencjalnego wdrożenia innowacji (ryzyko związane z przejściem na nowe rozwiązania w zakresie opakowań). W ten sposób można będzie wesprzeć firmy w podejmowaniu decyzji dotyczących działań w zakresie zrównoważonego rozwoju nowych rozwiązań w zakresie opakowań oraz rekonfiguracji procesów produkcyjnych.
Skład konsorcjum:
Lider konsorcjum: Economic Centre from Verona for the Industries
Partnerzy konsorcjum:
- Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny (Polska),
- Campden BRI Hungary Ltd (Węgry),
- Chamber of Commerce and Industry of Slovenia – Chamber of Agricultural and Food Enterprises (Słowenia),
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Polska),
- Innoskart Business Development Nonprofit Ltd (Węgry),
- PROMA-PACK Ltd (Włochy),
- Federation of the Food and Drink Industries (Czechy).
Strona internetowa
Koordynatorkami projektu są:
- prof. UEK. dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik (Kierownik Katedry Opakowalnictwa Towarów)
- dr inż. Agnieszka Kawecka (Katedra Opakowalnictwa Towarów)