D4PACK – Support the transition of the Central Europe food industry Towards Next-Gen Packaging models

Home / Granty międzynarodowe / D4PACK – Support the transition of the Central Europe food industry Towards Next-Gen Packaging models

Interreg Central Europe

Projekt Nr CE0200822

Kierownik Projektu: prof. UEK. dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik

Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości

Katedra Opakowalnictwa i Procesów Logistycznych

Czas trwania: 01.06.2024 – 30.11.2026

Budżet: €1.905.414,45

Budżet UEK: €194.202,17

Całkowity budżet projektu to około 2 miliony EUR. Projekt jest współfinansowany przez unijny program Interreg Central Europe, a jego celem jest wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw wchodzących w skład sektora rolno – spożywczego w procesie transformacji i stworzenia nowych rozwiązań w zakresie opakowań. Prace w ramach projektu będą trwać do końca listopada 2026 r.

Partnerzy projektu zamierzają stworzyć i rozwinąć narzędzie do zapewnienia zaawansowanych usług transferu technologii i doradztwa biznesowego w celu wsparcia transformacji przemysłu spożywczego w Europie Środkowej w kierunku przyjaznych dla środowiska opakowań, które są technicznie wykonalne i opłacalne ekonomicznie dla MŚP.

Nowe podejście do usług transferu technologii (TTS) pomoże przedsiębiorstwom z sektora MŚP branży rolno-spożywczej skutecznie wybierać najbardziej odpowiednie rozwiązania w zakresie opakowań, a także przeprowadzać autodiagnostykę ryzyka innowacji w perspektywie rekonfiguracji opakowań. Opisane działania zostały zaplanowane jako transfer technologii, który ma charakter ponadnarodowy, zintegrowany i odznacza się multidyscyplinarnym podejściem do wiedzy. Działania będą wdrażane w oparciu o uzasadnienie biznesowe, gdzie każdy etap podejmowania decyzji (techniczny, prawny, ekonomiczny, środowiskowy i społeczny) będzie połączony z oceną ryzyka potencjalnego wdrożenia innowacji (ryzyko związane z przejściem na nowe rozwiązania w zakresie opakowań). W ten sposób można będzie wesprzeć firmy w podejmowaniu decyzji dotyczących działań w zakresie zrównoważonego rozwoju nowych rozwiązań w zakresie opakowań oraz rekonfiguracji procesów produkcyjnych.

Skład konsorcjum:

Lider konsorcjum: Economic Centre from Verona for the Industries

Partnerzy konsorcjum:

  • Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny (Polska),
  • Campden BRI Hungary Ltd (Węgry),
  • Chamber of Commerce and Industry of Slovenia – Chamber of Agricultural and Food Enterprises (Słowenia),
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Polska),
  • Innoskart Business Development Nonprofit Ltd (Węgry),
  • PROMA-PACK Ltd (Włochy),
  • Federation of the Food and Drink Industries (Czechy).

Strona internetowa

Koordynatorkami projektu są:

  • prof. UEK. dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik (Kierownik Katedry Opakowalnictwa Towarów)
  • dr inż. Agnieszka Kawecka (Katedra Opakowalnictwa Towarów)

Kontakt: